Daha önceki yazılarımızda, basit ve hızlı bir şekilde, Mac’te ekran görüntüsü (screenshot) almaktan bahsetmiştik. Şimdi biraz daha gelişmiş ayarlara bakalım. “Zaten ekran görüntüsü alabiliyorum, ne işimize yarayacak bu komut satırı” dediğinizi duyar gibiyim.
Terminal üzerinden yapacağınız ayarlarla, ekran görüntüsü alırken çıkan deklanşör sesini kapatabilir, aldığınız ekran görüntüsünü direkt olarak mail’a yollayabilir ve hatta ekran görüntüsünün resim formatını bile değiştirebilirsiniz. Öncelikle terminali kullanarak görüntü almaktan bahsedelim.
Komut Satırı Kullanarak Ekran Görüntüsü Almak
Mac’te ekran görüntüsü alırken varsayılan dosya formatı .png’dir. Yani masaüstünüze kaydedilen resim dosyanız .png formatlıdır. Mac OS X, ekran görüntüsü alırken (jpg, tiff, pdf, png, bmp, gif) formatlarını destekler. Diyelimki .jpg olarak ekran görüntüsü almak istiyorsunuz.
1. Terminali açın. (/Uygulamalar/İzlenceler/Terminal)
2. Aşağıdaki komutu Terminal’e yazın.
screencapture deneme.jpg
Terminal’de ekran görüntüsü almak için kullanılan komut “screencapture”. Sonrasında istediğimiz dosya ismini yazdık “deneme” ve uzantısını ekledik “.jpg” olarak. Enter tuşuna bastığımız zaman, Ana Klasörümüze (Home Folder) “deneme.jpg” isimli ekran görüntüsü kaydedilmiş olacak. Ekran görüntüsünü kaydetmek istediğimiz yeri belirtmediğimiz sürece, Ana Klasör’e kayıt edilecektir. Mesela masaüstüne kaydetmek istiyoruz, o zaman şu şekilde yer belirtebiliriz.
screencapture ~/Desktop/deneme.jpg
OS X’i her ne kadar Türkçe kullansanız da komutlar ve çekirdekteki (core) yer betimlemeleri ingilizcedir ve değiştiremezsiniz. Desktop yerine Masaüstü yazamazsınız.
Zaman Ayarı Kullanarak Ekran Görüntüsü Almak
Ekran görüntüsü alırken, fotoğraf makinalarındaki gibi zamanlayıcı (timer) kullanabilirsiniz. Zamanlayıcıyı kullanmak için “-T” parametresini kulllanıyoruz.
1. Terminali açın.
2. Aşağıdaki komutu Terminal’e yazın.
screencapture -T 10 deneme.jpg
Enter tuşuna bastığımız zaman, 10 saniye sonra, ekran görüntüsünü kaydedecektir. Bu süreyi istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
Ekran Görüntüsünün Resim Formatını Değiştirmek
Daha önceki örnekte Terminal kullanarak, ekran görüntüsünü .jpg olarak kaydetmiştik. Peki bir daha Terminal kullanmadan, dosya formatının kalıcı olarak .jpg olmasını istersek ne yapmamız gerekiyor ?
1. Terminali açın.
defaults write com.apple.screencapture type "resim_formatı"
“resim_formatı” yazan yerde bu formatlardan birini kullanabilirsiniz. (jpg, tiff, pdf, png, bmp, gif) Diyelimki bundan sonra dosya formatı olarak “jpg” kullanmak istiyoruz.
2. Aşağıdaki komutu Terminal’e yazın.
defaults write com.apple.screencapture type jpg
3. Enter tuşuna basın.
4. Aşağıdaki komutu yazıp enter tuşuna basın.
killall SystemUIServer
5. Elma menüsünden oturumu kapatıp tekrar giriş yapın.
Artık ekran görüntüsü (screenshot) aldığınız zaman, dosya formati .png yerine .jpg olacaktır. Yani Terminal kullanmadan, (Command-Shift-3) ekran görüntüsü aldığımız zaman da .jpg olarak kaydedecektir. Eski haline getirmek isterseniz aynı adımları tekrarlayıp, jpg yerine png yazmanız yeterli.
Deklanşör Sesini Kapatmak
Bildiğiniz gibi, ekran görüntüsü alırken, görüntünün çekilip kaydedildiğine dair deklanşör sesi çıkar. Bu sesi kapatmak istiyorsanız “-x” parametresini kullanmamız gerekiyor.
1. Terminali açın.
2. Aşağıdaki komutu Terminal’e yazın.
screencapture -x deneme.jpg
“-x” parametresi sesin çıkmamasını sağlayacaktır.
3. Enter tuşuna basın.
Ekran Görüntüsünü Direkt Olarak Mail’a Göndermek
Burda da “-M” parametresini kullanacaz.
1. Terminali açın.
2. Aşağıdaki komutu Terminal’e yazın.
screencapture -M deneme.jpg
Enter tuşuna bastıktan sonra, Mail programı açılacak ve ekran görüntüsü mail’a otomatik olarak eklenmiş olacaktır.